Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sklípkani

 

 

 

Sklípkani jsou největšími pavouky na světě. Že jsou největší to neznamená, že jsou i nejjedovatějšími pavouky na Zemi. Mohou být až 20 cm velcí. Žijí ve více tropických  místech než tady, žijí v tropických lesích blízko rovníku. Živí se hlavně živočichy, kteří jsou větší než on, třeba ještěrkami, žábami a někdy, když mají opravdu hlad dají si malého ptáčka. Mají mnoho způsobů lovení a to také proto, že je hodně druhů. Někteří jsou trvale ukryti ve své noře z vláken a z hlíny a čekají na správnou chvíli, kdy zaútočí na kořist. Kořist, kterou chytí a odtáhne si ji zpět do nory, aby mu ji nikdo neukradl poté usmrtí kousnutím svými kusadly s jedem. Přes noc čekají na to, až nějaké zvířátko vyjde na noční procházku a... A už se zpět nevrátí, protože sklípkan ho sežere. Přes den sklípkan neloví, protože by toho na něj bylo opravdu moc.Jelikož ve tmě skoro nic nevidí tak svýma nohama hledají kořist. Jejich nohy jsou dlouhé až 28cm. Těmahle nohama dokážou ulovit i ptáka. Ale stromy v tropických lesích jsou opravdu vysoké a do hnízd nedosáhnou, proto na strom vylezou a zmocní se mláďat. Jelikož dospělí ptáci se dokáží bránit, tak ty loví, když ptáci spí.

1106315252_pavouk-vystava-1-1-.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

hezké

(terík k., 11. 6. 2012 17:33)

Ahoj luci sice nemám ráda pavouky, jak sama dobře víš ale tohle je opravdu hezký a zajímavý článek tak zatím ahoj.

 

 

Fotoalbum


Mail list


Archiv

Kalendář
<< srpen >>
<< 2019 >>
Po Út St Čt So Ne
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Statistiky

Online: 1
Celkem: 96759
Měsíc: 570
Den: 8